Salibandyn historiaa

Salibandyn kehitys ja suosio levisi Suomeen Ruotsista, jossa sitä pelattiin jo 1960-luvun lopulla Göteborgissa. Peliä harrastettiin kaveriporukalla ja ilman maalivahtia – samaan tyyliin kehittyi sählyn peluu Suomessa, minne se kulkeutui opiskelijoiden mukana. Helsingin yliopisto pisti pystyyn ensimmäisen sählysarjan vuonna 1974 ja siitä lähtien pelin suosio on kasvanut joka puolella maata.

 

Kuka tai ketkä aloittivat pelaamisen ensin: siitä ei voida olla täysin varmoja. Huomattavaa on, että jääkiekko, Amerikkalainen katukiekko, jääpallo sekä englantilaisten nurmella pelattava hockey ovat kaikki samaan ideaan perustuvia pelejä, joita pelataan mailan kanssa. Ei mitään uutta auringon alla! Salibandyä pelataan nimillä sähly sekä salipallo, mutta itse salibandyllä on jo varsinaiset kehittyneet säännöt ja oma liiga.

Salibandy virallistui Ruotsissa ensimmäisen salibandyseuran saattamana syyskuussa 1979, kun Sala IBK perustettiin. Sitä seurasi 1981 perustettu Ruotsin kansallinen salibandyliitto. 1980-luvulla pelin suosio ajoi salibandyn myös Suomessa kansalliselle tasolle. Suomessa ei oltu pelattu ainoatakaan salibandyottelua ennen Suomen Salibandyliiton perustamista 23. syyskuuta 1985. Ensimmäisen maaottelunsa Suomi pelasi kaksi päivää myöhemmin ja hävisi Ruotsille 13-1.

Koska pelin suosio levisi ”ruohonjuuri” tasolla, monenlaiset seurat ja liitot syntyivät harrastuksen ympärille. Pian pelin varsinaiset säännöt määriteltiin ja sähly erotettiin omana pelinään salibandystä. Suomen salibandyn kansallinen miesten kilpailu taso alkoi 1986 ja sitä seurasi naisten kilpailu kansallisella tasolla 1989.

Kansainvälisesti Salibandyn suosio leviää yhä. Ruotsin, Suomen ja Sveitsin 1986 perustama IFF eli International Floorball Federation johtaa 55 jäsenjärjestöä ympäri maailmaa. Niistä uusin on Mosambikin salibandyliitto, joka liittyi IFF:n marraskuussa 2012. Salibandyliittoja on esimerkiksi Australiassa, USA:ssa ja Kanadassa, useissa Euroopan maissa sekä Aasiassa.

Suomen Salibandyliiga on nykyisin yksi merkittävimmistä liigoista Ruotsin sekä Sveitsin liigojen rinnalla. Valmennus voi alkaa jo varsin nuorena, kun kolmivuotiaat ovat harrastuksessa mukana vanhempiensa kanssa. Valmennus on kehittynyt merkittävästi ja siitä kiitos monille eripuolilla maata vaikuttavien seurojen toiminnalle. Esimerkiksi useat jääkiekko ja pesäpalloseurat ovat avanneet ovensa salibandylle, joten pelaajilla on mahdollisuus kehittää kykyjään usean eri urheilulajin myötä. Hyöty on moninkertainen liikunnan että kilpailujen osanottajille.